Dieta przeciwzapalna – dla kogo jest właściwa? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta przeciwzapalna – dla kogo jest właściwa?

Dieta przeciwzapalna – dla kogo jest właściwa?

Autor zdjęcia/źródło: jcomp

Choć dieta przeciwzapalna jest szczególnie polecana osobom zmagającym się ze stanem zapalnym w organizmie, może okazać się świetnym sposobem na codzienne dbanie o zdrowie. To dobrze zbilansowany sposób odżywiania, który nie tylko wspiera odporność, ale także poprawia samopoczucie. Na czym polega dieta przeciwzapalna i kto może, a kto nie powinien jej stosować?

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Zadaniem diety przeciwzapalnej jest minimalizowanie skutków istniejących w organizmie stanów zapalnych. Opiera się na świeżych warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych oraz żywności bogatej w kwasy omega-3. Ważne jest też unikanie cukru, żywności wysokoprzetworzonej i niezdrowych tłuszczów (nasyconych i trans). To sposób odżywiania, który bazuje na wysokiej jakości produktach dostarczających składników wspierających naturalne procesy regeneracji oraz wykluczaniu tych, które mogą nasilać stany zapalne.

Dla kogo jest odpowiednia dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna będzie dobrym wyborem dla osób, u których w organizmie występują przewlekłe stany zapalne. Szczególnie poleca się ją osobom:

  • z chorobami o podłożu zapalnym (Hashimoto, endometrioza, IBS, reumatoidalne zapalenie stawów)

  • chorym na insulinooporność,

  • u których występują stany zapalne skóry, takie jak AZS czy łuszczyca,

  • żyjącym w przewlekłym stresie,

  • zmagającym się z depresją.

W czym pomaga dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna wspiera pracę jelit i pomaga unormować poziom cukru we krwi. Duża zawartość przeciwutleniaczy oraz zdrowych tłuszczów pozwala łagodzić stany zapalne i korzystnie wpływa na kondycję skóry. Osoby stosujące ten sposób odżywiania często zauważają także poprawę nastroju oraz większą odporność na stres.

Dieta przeciwzapalna – zasady

Dieta przeciwzapalna, jak już wspominaliśmy, opiera się na jedzeniu produktów wspierających naturalne procesy regeneracji organizmu. Co zatem należy jeść, będąc na diecie przeciwzapalnej?

To powinno się znaleźć w diecie przeciwzapalnej:

  • świeże warzywa i owoce – szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), brokuły, pomidory, papryka, cebula, czosnek, buraki, marchew oraz owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki), cytrusy i jabłka

  • pełne ziarna – kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony i pieczywo

  • produkty bogate w kwasy omega-3 – łosoś, makrela, sardynki, śledź, siemię lniane i olej lniany, orzechy włoskie, nasiona chia, olej z wiesiołka

  • rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola biała, czarna, mung oraz groch

  • zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, pestki i orzechy (migdały, nerkowce, pistacje), masło orzechowe 100 procent

  • zioła i przyprawy  – kurkuma, imbir, cynamon, czarnuszka, bazylia, oregano, pieprz cayenne

  • produkty fermentowane – kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi, kefir, jogurt naturalny, maślanka

Produkty, które nalezy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć przy diecie przeciwzapalenej

  • cukier i słodycze,

  • żywność wysokoprzetworzoną, fast foody, słone przekąski,

  • tłuszcze trans i nadmiar tłuszczów nasyconych,

  • białe pieczywo, jasne makarony i biały ryż,

  • duże ilości czerwonego mięsa oraz wędlin.

Kto nie powinien stosować diety przeciwzapalnej?

Choć dieta przeciwzapalna to bezpieczny sposób odżywiania, dla niektórych osób może okazać się nieodpowiednia. Osoby, które wymagają diety o wyższej kaloryczności, potrzebują specjalistycznego podejścia żywieniowego lub których układ pokarmowy źle reaguje na duże ilości błonnika, powinny zachować ostrożność przy wprowadzaniu diety przeciwzapalnej. W takich przypadkach warto skonsultować się z dietetykiem, aby odpowiednio dopasować jadłospis do swoich potrzeb.

Dieta przeciwzapalna nie powinna być stosowana bez konsultacji z lekarzem przez:

  • osoby w czasie rekonwalescencji

  • osoby z zaburzeniami odżywiania

  • osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, w tym IBS w silnej postaci

  • osoby z niedowagą

  • kobiety w ciąży lub karmiące, jeśli przejście na tego typu dietę wiązałoby się z nagłą i radykalną zmianą sposobu odżywiania

Tak samo wszystkie osoby, u których występują choroby przewlekłe lub które wymagają indywidualnego planu dietetycznego, powinny zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka przed rozpoczęciem diety przeciwzapalnej.